logo

Ćirila i Metodija 96, Novi Sad, SrbijaTel: +381 21 504 308

Sistemi ubrizgavanja

Informacije i o sistemima ubrizgavanja i principu rada istih

Ugradnja plina u karburatorske sisteme

TNG u tecnom stanju izlazi iz rezervoara preko multiventila (koji preko spoljašnjeg punjenja služi i za punjenje TNG-a) i krece se u motor putem jedne cevi na kojoj se nalazi jedan elektroventil koji omogucava prelaz gasa samo sa upaljenim motorom i prekidacem na poziciji gasa. Kod motora se nalazi isparivac gde TNG ulazi i trpi smanjenje pritiska koji ga dovodi u gasovito stanje. Od isparivaca TNG stiže u mešac vazduh/gorivo koji se nalazi u usisnom kolektoru i obavlja funkciju doziranja smese u optimalnoj meri u trenucima vece potrošnje i emisije izduvnih gasova, te doziranja smese gasa proporcionalno sa zahtevima rada motora predstavljena podpritiskom koji se stvara u rasporedivanju smese.

Ugradnja plina u monopoint i multipoint sisteme

TNG u tecnom stanju izlazi iz rezervoara preko multiventila (koji preko spoljašnjeg punjenja služi i za punjenje TNG-a) i usmerava se u motor putem jedne cevi na kojoj se nalazi elektroventil TNG koji omogucava prelaz gasa samo kad je motor upaljen i sa prekidacem pozicioniranim na gas.
Kod motora se nalazi isparivac gde TNG ulazi i trpi redukciju pritiska koja ga dovodi u gasovito stanje , od redukto-ra TNG sustiže mešac vazduh/gorivo koji se nalazi na usisnoj grani i obavlja funkciju doziranja optimalne smese u terminima vožnje, potrošnje i emisije izduvnih gasova, te doziranja smese gasa proporcionalno zahtevima rada motora predstavljena podpritiskom koji se stvara u rasporedivanju smese. Prekidac/indikator mod.096 izmedu ostalih funkcija omogucava pokretanje uvek na benzin sa automatskim prelazom na gas putem aktiviranja elektroventila Start-Petrol i time omogucava selekciju goriva u željenom trenutku, te vizualizira kolicinu TNG-a u rezervoaru. Za vreme rada na gas elektronicki emulator (ili kablovi za prekid rada ubrizgivaca) prekida dovod benzina u motor, dok za vreme rada na benzin odvod smese TNG-a u motor je prekinut elektroventilom TNG-a.

Sekvencialno direktno ubrizgavanje

SEKVENCIJALNI sistem je po svojoj suštini sistem direktnog ubrizgavanja TNG u cilindre motora. Sistem se sastoji od ECU (Electronic Control Unit), atomajzera, velikog broja senzora i na kraju plinskih brizgaljki.
UREDJAJ koristi signale sa motora na kojem je ugradjen (broj obrtaja, temperatura, stanje izduvnih gasova, vreme ubrizgavanja i momenat ubrizgavanja za svaki cilindar posebno) i sopstvene parametre (temperatura, pritisak i kolicina TNG u rezervoaru). Sve ulazne parametre kalkuliše ECU u realnom vremenu i odreduje kolicinu TNG koja ce biti ubrizgana u svaki cilindar motora. Na taj nacin se postiže najoptimalnije moguce iskorišcenje snage motora u odnosu na potrošnju TNG.
S obzirom na svoje karakteristike SEKVENCIJALNI UREDJAJ predstavlja revoluciju u oblasti konverzije motora za korišcenje TNG i jedino moguce rešenje za savremene motore koji imaju sve više plasticnih delova. Ovo zbog toga što ugradnjom starijih sistema i neizbežnom pojavom povratnog plamena, plasticni delovi pucaju a motori trpe teške havarije.
Što se tice samog korišcenja zaista treba sesti u bilo koji automobil sa SEKVENCIJALNIM sistemom i provozati se. Prvo ce Vas privuci izuzetno mali (velicine nokta palca) prekidac za prebacivanje gas-benzin a koji je senzorskog tipa i sa pokazivacem nivoa gasa. Svako startovanje automobila je na benzin, prebacivanje na gas je odredeno temperaturom motora i brojem obrtaja.
Uredaj podržava opcije koje imaju benzinski motori kao što je prekid dotoka gasa pri kocenju motorom, zaštita od previsokog broja obrtaja (tako se štiti motor od preforsiranja), automatsko vracanje na benzin usled nedostatka gasa ili bilo kakvog drugog problema u radu, samodijagnostika sistema, mogucnost paljenja samo na gas u slucaju kvara benzinskog sistema i mnoge druge opcije.

Da rezimiramo: SEKVENCIJALNI SISTEM je uredaj konstruisan tako da ugradnjom u Vaše vozilo Vi kao korisnik ne osetite nikakvu razliku u kvalitetu vožnje, performansama, niti da imate ikakvih problema tokom eksploatacije. Jedinu razliku osetice Vaš novcanik, koji ce "davati" duplo manje novca za gorivo i Vaš automehanicar koji nece imati šta da radi na Vašem motoru jer 30-godišnje iskustvo dokazuje da motori koji koriste TNG mnogo duže traju i pouzdanije rade. Koliko štedite - izracunajte sami.

Za sva ostala pitanja obratite se našim stručnjacima!

Atestiranje

Oblast ugradnje opreme i uređaja za pogon vozila na tečni naftni gas regulisana je nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima.
Shodno zakonskim propisima ZOBS-a vlasnik, odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom, dužan je da u roku od 7 dana od promene na vozilu kod ovlašćene institucije obavi ispitivanje i nadležnom organu prijavi načinjene promene na vozilu.
Svi zainteresovani za ispitivanje vozila sa pogonom na tečni naftni gas u cilju izdavanja atesta mogu nas posetiti   svakog radnog dana.

Od dokumenata je potrebno poneti:

  • Fotokopiju atesta  rezervoara
  • Fotokopiju atesta reduktora (isparivača)
  • Fotokopiju saobraćajne dozvole

Bezbednost

Vozila sa ugrađenim autogas uređajem su višestruko bezbednija u toku korišćenja u odnosu na benzin, iako vlada mišljenje da je gas opasniji od benzina.

Više...